RSS

A beszéd eredete

16 Már

majmok3Korábbi bejegyzésemben ígértem: elárulom, mi az evolúciós eredete az emberi beszédnek, amivel értékesíteni és vezetni is lehet. 3 betű. Elsőként a Vezetni emberi dolog konferencia hallgatói tudták meg a “titkot”, de pár perc múlva te is gazdagabb leszel ezzel az infóval, kedves blog olvasóm.

Tehát miért van az, hogy az ember bármely más állatnál összehasonlíthatatlanul magasabb szinten kommunikál (beszél) a fajtársaival? A fasorban sincsenek a majmok, a delfinek vagy a bármik. (Egyébként papírom van róla, hogy ilyen hülyeségekről elmélkedem. A közgazdász MBA mellett az első diplomám kutató biológus, az egyik szakmai hobbim pedig az evolúciós pszichológia.)

Visszatérve az alapkérdésre: A mammut-vadászat vagy a bogyógyűjtés nem indokolná a művelt átlagember kb. 20.000 szavas szókincsét. A barlanglakók közötti rivalizálást is el lehetett volna intézni néhány ordítással meg egy kőbunkóval. Nincs más hátra, mint elmondjam a megoldást. A beszéd eredete 3 betű: a szex.

Mai törzsi kultúrákból vett bizonyítékaink vannak arra, hogy a beszédkészség, a társadalmi státusz és a szaporodási siker összefügg. Vagyis az átlagos ősember horda átlagos vezetői (és értékesítői > hi-hi) egy kicsit jobban tudtak beszélni más férfiaknál, és egy kicsit több gyerekük született. Az udvarlásnál rögtön előnybe került, aki jobban “tépte a száját” (még ha nem is volt feltétlenül magasabb a státusza). A beszéd a férfi “pávatolla”. Jól mutatja, mire képes, mit tud, mit gondol, mit érez. Ehhez kapcsolódik a nő, aki szintén (az első vizuális benyomások után) beszédben fejti ki nézeteit a bogyógyűjtés és az irhabőr ágyékkötő készítés rejtelmeiről. A nő sikerességében is számított, mennyire szépen beszél. Az egymásra hangolódó beszélgetés pedig – tovább nem részletezett események után 🙂 – gyermekáldásban végződött, aki aztán továbbvitte az ékesszóló szülők jó génjeit.

Nos, hát innen ered a nyelv, és innen eredünk mi is. Nagy dumás szülőktől. Most már legalább tudom, hogy egyetemista koromban miért voltam sikeres a lányoknál. Adonisz testem sosem volt, elsőre nekem nem mentek a dolgok, mint egy-két évfolyamtársamnak. Ha viszont volt rá idő, akkor a dumámmal varázsoltam. Most már tudom, hogy ennek evolúciós okai és következményei vannak. Szegény gyermekeim, már most be nem áll a szájuk…

Ha téged is érdekel a téma, ajánlom egyik kedvenc evolúciós pszichológus szerzőm könyvét: Geoffrey Miller: A párválasztó agy címmel.

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2014.03.16. hüvelyk Az értékesítő

 

2 responses to “A beszéd eredete

 1. Péva33

  2015.10.29. at 14:54

  Én Tarzan, te Jane! És csak egy gyerekük volt, azt is adoptálták. De a viccet félretéve, egy vezető nem csak azért népszerű a nők körében, mert olyan szépen, és sokszínűen beszél, hanem mert Ő a vezető (Presztizs, már a kőbunkónak is fontos volt,) és mert akkor még fontos volt a jó fizikai és intelligenciai tulajdonság, magyarul a domináns hímtől akart mindenki utódot, a jó génállomány miatt. Erős apa, erős gyerek. Akkor még nem volt béres csepp minden nyavalyára, ugye.
  A beszéd inkább annak fontosabb, aki ki akarja dumálni magát, hogy ő mégsem olyan szerencsétlen, mint ahogy kinéz. Manipulálás, megfosztja a másik embertől a szabadságot, hogy egy dologról saját gondolata legyen bezavarás nélkül. Szóval szerintem addig, amíg el nem kezdett beszélni (sokat) az ember, addig volt evolúció, a beszéddel hanyatlásnak indult az emberiség. Most éljük a csúcsát: Senki nem gondolkodik semmiről semmit, mindent mástól, vagy könyvből akar megtudni. De mivel nem a saját gondolataiból próbálja kitalálni a válaszokat, olyan kérdésekre, amelyeknek még az ötlete sem volt meg neki, hogy megkérdezze, és még erre építeni egy életet, hát…. Már csak egy dolog: Ha megtanult az ember beszélni, miért nem tudott megtanulni kommunikálni is? Akkor hol is van az az evolúció, amiről beszélsz a cikkben. Mert amit tanult az ember a beszéddel, az hogyan hazudjon. Mert az igazságot nem kell mondani, az van és kész. Csak hazugságot kell szavakkal kifejezni, mert az nincs. De én nem vagyok se professzor, se a téma szakértője. De talán te túl sokat olvastál, mert ha ezt mind te találod ki, akkor talán jobban ügyelsz a logikára. Mint pl, hogy a szex miatt beszéltek többet. Ez pont két olyan dolog, ami összeférhetetlen. Próbálj meg a szexre gondolni, ha beszélgetsz valakivel. Csak próbáld meg. Inkább antiszexuálisnak gondolom. A szex érzés, fizika, kémia, biológia, meditáció, lazulás. Ezt szavakkal nem lehet elmondani. Ezt vagy érzed, vagy nem. És nem hiszem, hogy az ősember olyan nagy lelkizős lett volna. Amúgy még vissza az evolúció gondolathoz, Mi abban a fejlődés, hogy még mindig az a legnagyobb udvarlási szöveg, hogy szép a szemed. És ha minden nő ezt hallja, akkor van valami plusz abban, ha minden nőnek egyformán szép szeme van. Azt biztos nem mondja senki, hogy szép a szemed, de a szád elég büdös, akarsz szexelni? Pedig az a valami, hogy egy negatív dolog ellenére, te mégis kívánod és akarod azt a másikat. De abban több reláció van, hogy a szex kapcsolatban áll a hazugság fejlődésében.

   
  • Bodor Márton

   2015.10.29. at 22:15

   Megtisztelő hosszú, és lelkiismeretes kommentárod. Köszönöm. A bejegyzésben kifejtett gondolat (ti. hogy a beszéd fejlődésének hajtóereje a szexuális szelekció) nem az én találmányom, hanem az utolsó mondatban szereplő könyv szerzőjéhez, Geoffrey Millerhez kapcsolódik. Röviden: a párválasztás, udvarlás során olyan tulajdonságok is kialakulnak, amelyeknek közvetlen nincs túlélési haszna, viszont a szexuális partner kiválasztását pozitívan befolyásolják. Ilyen például a páva kakas farktolla, de ilyen az emberi beszéd mívessége is. Ha érdekel a téma, ajánlom a link mögött megbújó könyvet. Izgalmas, letehetetlen és szakmailag megalapozott.

    

TE MIT GONDOLSZ ERRŐL?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: