RSS

Kipróbáltam és rájöttem – Kiégés ellen II.

19 jan
Nem vágyom másra.

Nem vágyom másra.

Egyik örökbefogadott értékesítőm pályamódosításra szánta el magát. Nem volt könnyű döntés, hiszen az ország legjobb sales-eséről volt szó. (Sőt, a múlt héten derült ki, hogy a közép-európai régióban is ő vitte el a pálmát.)

Szóval megpályázott és elnyert egy belső (értékesítési) tréner pozíciót. 3 hónapig fél állásban, utána 8(?) órában. Nagyon fel volt dobva. A „fittness” trénere, vagyis jómagam, nem kevésbé. Sokat súgtam neki a sales tréner-coach szakmáról, amit a saját bőrén is megtapasztalhatott – éppen az örökbefogadás során.

1 hónap után kezdett kibújni a szög a zsákból: nem 8 óra, hanem 10; sok a felkészülés, az utazás (külföldre is), a nyelvtanfolyam. A mérleg másik serpenyőjében egy 5 éves óvodás kislány és az új munka miatt kissé elhanyagolt férfitárs.

Végül megszületett a döntés: „kipróbáltam, és rájöttem, hogy nem való ez nekem”. A rugalmas munkaadónak hála az értékesítő visszatérhetett az értékesítéshez és az ügyfeleihez. De nem is akárhogyan! Hatalmas energiával és lendülettel fogott bele a szorgos hétköznapokba, saját korábbi rekordjait is túlszárnyalni készen.

Ugyanis kipróbálta, és rájött: „Nem vágyom sem trénernek, sem vezetőnek. Az értékesítés az én világom, amit még inkább becsülök ezek után. Imádom csinálni!”

 
1 hozzászólás

Szerző: be 2013.01.19. hüvelyk Az értékesítő

 

Címkék: , ,

One response to “Kipróbáltam és rájöttem – Kiégés ellen II.

  1. Szabó Zsigmond

    2013.02.06. at 20:13

    Jó ilyen esetekről olvasni! Az értékesítési szervezetekben a vezetők gyakran követik el azt a hibát, hogy legjobban teljesítő értékesítőket úgy emelik ki, hogy előtte nem mérik fel alaposan az érintettek kompetenciáit. Az így trénerré, területi vezetővé, értékesítés támogatóvá stb. vált értékesítő számára fájdalmas tapasztalati tanulás veszi ilyenkor kezdetét. Rövidesen kiderül számára, hogy az új pozíció egész más készségeket kíván, mint az értékesítői munka. Amiben jó volt arra, most nincs szüksége már, amire szüksége lenne, azzal meg még nem rendelkezik. Az óhatatlanul bekövetkező kudarcok révén sok újat tud meg önmagáról, saját határairól, a vezetői munkáról. Szerencsés esetben a kudarcokat visszajelzésnek tekinti és a fejlődés útjára lép, beletanul új pozíciójába, amit majd sikerrel betölt. Vagy – és ez sajnos szintén gyakori – megbukik új pozíciójában. Ha megbukik , gyakran már nem mehet vissza az azóta már betöltött értékesítői pozíciójába, önbecsülése sérül, top értékesítőből, bukott vezetővé válik. Sok esetben rövidesen ki is lép a szervezetből. Lám, így lehet gyorsan megszabadulni a legjobb embereinktől, kedves értékesítési vezető kollégáim…

     

TE MIT GONDOLSZ ERRŐL?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: