RSS

Idén ne növekedjünk!

08 dec
Slow food, slow life, slow sales

Slow food, slow life, slow sales

„Dobtam egy hátast” a múltkor, amikor ügyvezető barátom, István elmesélte egy gőzölgő kapucsínó mellett, milyen stratégiát hirdetett 2014-re az értékesítőinek.

9 éve dolgozom tanácsadóként. A tanácsadói „anyatejjel” láttam és tanultam meg azt az ügyfél megközelítést, hogy évről-évre növekedni kell. Ezt akarja az anyacég, a részvényesek, bla-bla-bla… Vagyis az a dolga a (sales) stratégáknak, hogy ezt a növekedést megálmodják, majd felépítsék évről-évre. C’est la vie des affaires (ilyen az üzleti élet, ahogy a művelt francia mondaná).

Erre berongyol a kávézóba István, és azt mondja: „Marci, én azt kértem a srácoktól a múlt héten, hogy találják ki, hogyan tartsuk meg idén a tavalyi számainkat. Nem kell növekedni.”

„Te normális vagy?” – kérdeztem tényleg barátságosan. – „Slow food, az oké; slow life, azt is ismerem, de SLOW SALES???”

„Normális nem biztos, hogy vagyok, de jól átgondoltam: Annyit nőttünk az elmúlt években (10% fölött, egymilliárdos árbevétel mellett), hogy most itt az idő a stabilizálódásra. De nem is elsősorban a belső folyamatok, rendszerek megerősítésére gondolok. Azt mondtam az értékesítőknek, hogy találják ki / találjuk ki erre az évre, hogyan tudják úgy végezni a munkájukat, hogy maximális örömet és sikert érezzenek közben, mint ember. NEM KELL TÖBBET ELADNI, MINT TAVALY.”

„Mi van????” – bátorítottam a barátomat „értő figyelemmel”. 🙂

„Az van, hogy rájöttem: az elmúlt években a sales-esek cserélődése, és a visszajelző beszélgetések alapján az is a dolgom, hogy foglalkozzak a kollégáim JÓL-LÉTével. Ha élvezik, amit (és AHOGY) csinálnak, akkor nem hogy ugyanannyit fognak eladni, hanem 10%-nál is többet. Csak éppen nem én fogom „izélgetni” őket a heti értekezleteken, hogy milyen elmaradásaik vannak a számokban, hanem ők jönnek majd hétről-hétre egymást túllicitálva a számaikkal és a terveikkel.”

„Nem vagyok hülye; végül így is növekedni fogunk. De nem én miattam, mint eddig, hanem saját maguk miatt.”

Hát, ezt még senkitől nem hallottam, pedig rengeteg stratéga partnerem volt már! Mindenesetre ez egy kísérlet – István szerint is. Egy újabb kapucsínóval pecsételtük meg ígéretünket: egy év múlva megnézzük, hogyan sikerült a kísérlet. Erről a sales kertészek is értesülnek majd.

 
1 hozzászólás

Szerző: be 2013.12.08. hüvelyk Sales vezetés

 

Címkék: , ,

One response to “Idén ne növekedjünk!

 1. Kali József

  2014.03.04. at 06:57

  Minden elismerésem Istváné, hisz egy másik dimenzióba lépett. Van szerencsém gyakorolni mind a két oldalt. Mai napig értékesítőként és KKV vezetőként is tolom a szekeret.
  Egy ilyen remek stratégiát megalkotni sem könnyű, elsősorban pszichésen, viszont megtartani a legnehezebb. Az emberek sokszor nem tudnak mit kezdeni a “szabadsággal”és “ha már meg ugrottam a 220cm, akkor az mindig sikerülni is fog” érzéssel, pedig a rekord 245cm ’93 óta. Természetesen érett kollégákkal ez a módszer akár a jackpotot is érhet.
  Ez egy jó kis játék és győzni csak az tud aki benevez.
  No stress, high result. 🙂

   

TE MIT GONDOLSZ ERRŐL?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: