RSS

Fél lábbal a csúcson

20 máj

Tűz után jöjjön a jég.

Erős, Erőss, Legerőssebb

Erős, Erőss, Legerőssebb

Örömmel és büszkén olvastam a mai net sajtót: Erőss Zsolt barátom társával, Kiss Péterrel végre feljutott a Kancsendzönga 8586 m magas csúcsára 24 óra mászás után, két váratlan fordulattal is dacolva. Gratuláció és havat az arcról leolvasztó meleg szeretet repüljön Nepálig Zsolt felé.

Megcsinálta. Fél lábbal. Mármint egy lábbal és egy műlábbal. Zsolt nem “kispályázik”.

Én még akkor dolgoztam vele sokat vállalati projektmenedzsment programokon előadóként és szakértőként, amikor jó volt a jobb lába. Egy tökös erdélyi srác Csíkszeredából, aki mentes bármi nagyképűségtől, pedig akkor már megvolt neki a Mt. Everest skalpja. Ámulattal hallgattam, amikor a váratlan eseményekre adott reakciókról vagy arról mesélt, amikor meghalt mellette egy ember.

Ő tényleg nem ismer lehetetlent. Bátor, de nem vakmerő.

Szerény erdélyi srác

Szerény erdélyi srác

Az alaptáborban Kollár Lajos, szívbéli jó barátja, és örök szövetségese segíti őt. Lajos sem hétköznapi figura. Az Új Színházban főügyelő. Egyszer bevitt engem egy előadásra, és még a kulisszák mögé is bekukkanthattunk. Ő is csupa szív ember. Az ész a hegyen nem elég.

Végül ne felejtsük el, hogy Zsoltot itthon (az ő “igazi” alaptáborában) felesége, a szintén zenész hegymászó Hilda, és két csodás porontya várja. Ez (is) erőt ad neki.

Ám abban biztos vagyok, hogy jövő tavasszal újra a Himalájában lesz. Valahol a világ egyik legnehezebb hegye, a K2 csúcsa közelében.

Egyszer megkérdeztem Zsoltot, hogy miért indul neki újra és újra a hegynek. Azért, mert ott van – jött a régi hegymászó válasz.

A Kancsendzönga csúcsa és alatta az a néhány méter

A Kancsendzönga csúcsa és alatta az a néhány méter

Neki ez a “drog”. Ez hajtja, ez élteti, ez tölti el örömmel. Ezt keresi újra. A tréningjeimen én is meg szoktam kérdezni néha az értékesítőket: Te miért csinálod? Neked mi a “drogod”?

Tényleg, neked mi a “drogod”, kedves olvasóm? Mikor vagy a csúcson?

Végül egy ráadás kérdés: Alázatos maradsz-e a csúcson? (Zsolték valójában nem léptek a csúcsra. Az első angol expedíción alakult ki az a szokás, hogy mivel a helyiek szentként tisztelik a hegyet, a hegymászók néhány méterrel a csúcs alatt megállnak. Tisztelet, hit, alázat, EMBERség.)

 
Hozzászólás

Szerző: be 2013.05.20. hüvelyk Az értékesítő

 

Címkék: , , , , ,

TE MIT GONDOLSZ ERRŐL?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: