RSS

Zsiráf nyelv

03 jan
Le a sakálokkal!

Le a sakálokkal!

Sales kertészkedésben gazdag, áldott új évet!

Nekem gyorsan indult az év és karitatívan. A szilveszterből fel sem ocsúdva január 2-án már filmet forgattunk.

Kint hóesés, bent izzasztó meleg a munkás előkészületektől: csavarozzuk az állványokat, beállítjuk a reflektorokat, belőjük a HD kamerát, és felhúzzuk a „nagy kékséget” (azaz a blue box felvétel kék háttér vásznát).

Nem topless időjárásjelentésről forgattunk, hanem a zsiráf nyelvről. Nem kevésbé érdekes (és nehéz) téma. De mi az a zsiráf nyelv? – kérdezhetitek.

Kezdem az elején. Az a megtiszteltetés ért minket, hogy félkaritatív módon kórházi nővéreknek taníthatjuk, hogyan kell zsiráf nyelven beszélni. A GROW Csoport tagjaként tavaly alakult meg a PAF Alapítvány. Küldetése, hogy tegyen az emberibb magyar egészségügyért. Egy alulról induló mozgalom, amit néhány lelkes és megszállott J kollégám hívott életre, Mezei Andreával, egyik „tanítómesteremmel” az élen. A mozgalom első sikereként (egy pályázat keretében) a „legbátrabb” kórház* komoly fejlesztési programba kezdett velünk. (* Ez a Nyíregyházi Jósa András Kórház.)

A PAF szülőanyja zsiráf nyelvét és a sminkjét készíti elő a blue box előtt

A PAF szülőanyja zsiráf nyelvét és a sminkjét készíti elő a blue box előtt

Azt tanítjuk a nővéreknek, hogyan kell céltudatosan, tisztelettel, egyenrangúan, az érzések respektálásával, és hosszú távon eredményesen – azaz zsiráf nyelven – kommunikálni.

Ez egy értékesítőnek is javára válna!

A kapitalista nagyvilágban ezt asszertivitásnak hívják. Mi (én) új nevet adtunk neki: zsiráf nyelv. Nekem tetszik. Azért zsiráf, mert neki van a szárazföldi állatok közül a legnagyobb szíve (12-15 kg). Ráadásul messzebb lát a legtöbb állatnál; nem csak rövidtávon gondolkodik, lát, hall, „beszél”. Ő egyébként a Marshall Rosenberg-féle erőszakmentes kommunikáció „címerállata”.

Aki nem zsiráf nyelven beszél, kezel nehéz helyzetet, az „sakál” nyelvet használ.

Amikor egy értékesítési tárgyaláson az agresszív ügyfél a hatalmát érezteti velünk és érzelmi játszmákba kezd, sakál nyelven szól hozzánk.

Tudunk-e ilyen helyzetben is zsiráful válaszolni?

Ui.: Nem tudom, lehet-e blog post végén utóirat, de most lesz.

A PAF értékeiben hívő emberként, arra kérlek téged, ha pozitív-emberi orvosi történettel találkozol, oszd meg a PAF honlapján. A pozitív visszajelzés tápláló energia; és talán elindulhat a magyar egészségügy szépen lassan a jó irányba.

 
Hozzászólás

Szerző: be 2013.01.03. hüvelyk Az értékesítő

 

TE MIT GONDOLSZ ERRŐL?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: